Фото

Правильний догляд за вінірами: поради стоматологів

Вініринг чи реставрація зубів вінірами – ультрасучасна технологія, що дозволяє швидко та ефективно виправити естетичні дефекти зубного ряду, зробивши посмішку бездоганною. Популярність методу обумовлена не лише модою на ідеально рівні та білі зуби – важливий атрибут успішності. Насамперед вініри – це безпечно і малотравматично для “рідних” зубів, бажаний результат досягається за одне відвідування стоматологічного кабінету і зберігається на 5-20 років. Довговічність вінірів залежить від обраного матеріалу та досвіду лікаря. Однак максимально продовжити термін служби вінірів допоможе регулярний та правильний догляд.

Як правильно користуватися вінірами?

Професійно встановлені вініри – це міцні та надійно зафіксовані спеціальним клеючим засобом тонкі пластинки. Однак, незважаючи на їхню міцність, до вінірів потрібно ставитися дбайливо і дотримуватися певних обмежень. Це допоможе вберегти зуби від тріщин, відколів та різних пошкоджень.

Головне правило – намагатися обмежити, а краще взагалі виключити навантаження на фронтальні – тобто, передні – зуби. Це означає не відкушувати ними тверду їжу (фрукти, овочі, м’ясо, горіхи, печиво тощо) і в жодному разі не чистити зубами насіння. Привчіть різати або розділяти продукти на дрібні шматочки, пережовуючи бічними зубами, на яких немає вінірів. Необхідно позбутися звички гризти зубочистку або олівець, перекушувати нитки, відкривати щось зубами.

Волокнисту їжу та продукти, які можуть застрягти між зубами, краще вживати з обережністю. Міжзубні проміжки після встановлення вінірів залишаються, але зубною ниткою видалити небажані залишки буде нелегко.

Вініри з композитних матеріалів можуть згодом темніти та змінювати свій відтінок. Для тих, хто вибрав саме такі, під заборону потрапляє їжа та напої, що фарбують. Керамічні вініри більш стійкі до фарбування, але продукти, що фарбують, краще не вживати, тому що вініри не можна відбілити, як природну зубну емаль. На колір накладок негативно впливає куріння, тому якщо хочеться зберегти привабливість посмішки, краще відмовитись від цієї шкідливої звички.

Також варто звернути увагу на різницю в температурі страв, що вживаються. Наприклад, рекомендується не запивати гарячу їжу холодним напоєм і навпаки. Вініри стійкі до температурних перепадів, але регулярне “випробування” температурою загалом шкодить зубам.

Убезпечити накладки на зуби слід й у випадку, якщо ви займаєтеся травматичними видами спорту, наприклад хокеєм, боксом або єдиноборствами. Щоб зберегти зуби й вініри, обов’язково використовуйте спеціальні захисні капи.

З моменту встановлення вінірів необхідно стежити за їх зовнішнім виглядом, якістю фіксації та власними відчуттями. Будь-який дискомфорт у ротовій порожнині, почервоніння ясен, утворення зазору між зубом та накладкою, поява карієсу на відкритій частині зуба – це сигнал, який не можна ігнорувати. Необхідно якнайшвидше звернутися до стоматолога. Бо вініри – дорогий вид естетичної стоматології, більшість клінік дає гарантію на встановлені накладки. Якщо пошкодження відбулося не з вашої вини, клініка виправить дефект.

Як доглядати за вінірами

Оскільки зубні вініри прийнято вважати штучною емаллю, то й догляд за ними не має великої різниці від звичної щоденної гігієни ротової порожнини. Важливо дотримуватись наступних правил догляду за вінірами:

  • Чистіть зуби двічі на день (до сніданку та перед сном);
  • Користуйтеся іригатором (апарат, що дозволяє струменем під напором ефективно очистити міжзубні проміжки та зняти наліт) та ополіскувачем для ротової порожнини;
  • Для видалення залишків їжі використовуйте зубну нитку (флос), але уникайте вертикальних рухів;
  • При необхідності, але не рідше 2 разів на рік, відвідуйте стоматолога для огляду та професійного чищення;
  • Не кусайте тверду, липку або волокнисту їжу, уникайте сильного тиску на передні зуби;
  • Зведіть до мінімуму споживання продуктів, здатних пофарбувати емаль, відмовтеся від куріння;
  • Не ігноруйте будь-які зміни на пластинах (тріщини, сколи, зазори, потемніння), проблеми з яснами або зубами.

Зверніть увагу на засоби гігієни, які ви використовуєте для чищення. Щоб уникнути механічних пошкоджень вінірів, зубна щітка має бути звичайною, не електричною, з м’якою щетиною. Пасту слід вибирати без абразивних компонентів, тобто не відбілюючу, щоб не з’явилися мікротріщини. Чи можна вініри чистити зубним порошком? Однозначно ні, оскільки його грубі частинки здатні пошкодити поліровану поверхню накладки та гладкість лінії прилягання до зуба. Це може призвести до відклеювання і навіть розвитку інфекції внаслідок накопичення в зазорі частинок їжі. А ось ополіскувачем для ротової порожнини, незалежно від його функцій і вмісту активних речовин, користуватися можна і потрібно, бажано – після кожного прийому їжі.

Систематично дотримуючись головних принципів щодо догляду та нюансів у чищенні вінірів, ви надовго збережете як цілісність та естетику вінірів, так і здоров’я зубів. Пам’ятайте, що довговічність дивовижної голлівудської посмішки залежить не тільки від якості роботи професійного стоматолога, а й від ваших зусиль.